faq

Ik ben lid geworden van de ondernemingsraad, omdat ik écht iets wilde veranderen. Nu merk ik dat hier in de praktijk weinig van komt. Hoe zorg ik ervoor dat ik ook toekom aan nieuwe initiatieven die minder prioriteit hebben, maar voor ons als OR wel belangrijk zijn?

‘Te weinig tijd’ is een veelgehoorde klacht onder OR-leden. Jammer, want als OR-lid heeft u gewoon het recht om onder werktijd uw OR-werkzaamheden uit te voeren. U heeft in ieder geval recht op niet minder dan 60 uur per jaar voor OR-werk, exclusief vergadertijd, aldus artikel 18 WOR.

 

Planmatig werken

Om ervoor te zorgen dat deze tijd ook besteed wordt aan onderwerpen die u als OR belangrijk vindt, in plaats van slechts de onderwerpen die door de bestuurder op de agenda worden gezet en waarvoor u advies- en instemmingsaanvragen ontvangt, moet u ervoor zorgen dat u goed plant. Maak een agenda voor het gehele volgende kalenderjaar. Gebruik de checklist medezeggenschapszaken om aan de slag te gaan met uw agenda voor 2018.

Ken de WOR

Vergeet daarnaast ook niet uw initiatief- en informatierecht. Deze worden vaak onterecht ongebruikt gelaten, terwijl dit rechten zijn bij uitstek die u kunt gebruiken om onderwerpen op de agenda te zetten die voor u belangrijk zijn